Boa tęczowy

Boa tęczowy (Epicrates cenchris) to gatunek węża z rodziny dusicieli o pięknym ubarwieniu ciała. Skóra jest czerwonobrunatna z otoczonymi ciemnymi pierścieniami czerwonopomarańczowymi plamami. Skóra błyszczy się metalicznie, mieni się w świetle słonecznym kolorami tęczy. Ubarwienie różne w zależności od podgatunku.


Boa tęczowy (Epicrates cenchris)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu. © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy w tropikalnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Prowadzi naziemny i skryty tryb życia. Dzień spędza w norach lub szczelinach skalnych. Porusza się dość wolno.

Morfologia i anatomia

boa tęczowy osiąga do 2 m długości ciała.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

To wąż jajorodny.

Ochrona i zagrożenia

Jest to dość liczny gatunek w swoim środowisku.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-4310






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.