Drożdżowce pączkujące

Drożdżowce pączkujące (Saccharomycetales) to rząd najczęściej jednokomórkowych grzybów, zaliczanych do workowców. Najważniejszą cechą tych grzybów jest wytwarzanie worków bezpośrednio z zygoty.

Rodziny

Alfabetyczny wykaz opublikowanych rodzin.

Nazwa rodzinyNazwa
łacińska
Liczba gatunków Czy występuje
w Polsce?
ŚwiatPolska
drożdżeSaccharomycetaceae  Tak


Występowanie i środowisko

Grzyby te mają zasięg kosmopolityczny. Są obecne tam, gdzie są węglowodany, w glebie.

Tryb życia i zachowanie

Cześć gatunków prowadzi pasożytniczy tryb życia.


Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Drożdżowce rozmnażają się przez pączkowanie.

Pożywienie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Wiele gatunków to grzyby ważne w gospodarce człowieka. Należą do nich drożdże piekarnicze.


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Brak danych.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:


© medianauka.pl, 2021-03-14, RZAD-317




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.