Drożdżowce pączkujące

Drożdżowce pączkujące (Saccharomycetales) to rząd najczęściej jednokomórkowych grzybów, zaliczanych do workowców. Najważniejszą cechą tych grzybów jest wytwarzanie worków bezpośrednio z zygoty.

Atlas

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych, opisujących rodziny z wybranego rzędu. Ciemniejsze kafelki oznaczają ważniejsze, bardziej znane rodziny.

Filtry

Użyj poszczególnych filtrów, aby ustalić odpowiednią kolejność wyświetlania rodzin.

Sortuj według:
Ukryj obce rodziny
Ukryj polskie rodziny

Drożdże
Drożdże
Saccharomycetaceae


Liczba gatunków: ?
Liczba gatunków w Polsce: ?


Występowanie i środowisko

Grzyby te mają zasięg kosmopolityczny. Są obecne tam, gdzie są węglowodany, w glebie.

Tryb życia i zachowanie

Cześć gatunków prowadzi pasożytniczy tryb życia.


Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Drożdżowce rozmnażają się przez pączkowanie.

Pożywienie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Wiele gatunków to grzyby ważne w gospodarce człowieka. Należą do nich drożdże piekarnicze.


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Brak danych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

  • © medianauka.pl, 2021-03-14, RZAD-317




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.