Drożdże
Drożdże, drożdżowate (Saccharomycetaceae) to rodzina grzybów z rzędu drożdżaków pączkujących.
To najczęściej grzyby jednokomórkowe.
Występowanie i środowisko
Drożdże występują na całym świecie. Są wszędzie tam, gdzie znajdują się węglowodany (owoce, sok drzew, kwiaty, mleko). Część drożdży żyje w glebie lub są pasożytami.
Morfologia i anatomia
To grzyby jednokomórkowe. Drożdże posiadają zdolność rozkładania węglowodanów. W wyniku tak zwanej fermentacji powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Drożdże wykorzystuje się na całym świecie w procesie produkcji alkoholu, w piekarnictwie i cukiernictwie, w przetwórstwie mleka.
Rozmnażanie
Rozmnażają się przez wegetatywnie pączkowanie. Występuje też rozmnażanie płciowe, które polega na zespoleniu się dwóch podobnych komórek, po czym następuje podział redukcyjny i przekształcenie w worek z 8 zarodnikami lub zygota dzieli się dalej wegetatywnie się, w skutek czego powstaje wiele komórek diploidalnych i dopiero wówczas zachodzi podział redukcyjny i utworzenie worków. Część gatunków nie rozmnaża się płciowo w ogóle.
Pożywienie
Dożycia drożdży niezbędne są węglowodany.
Ciekawostki
Pewne drożdże wywołują ciężkie choroby płuc, zapalenie opon mózgowych.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny. Kliknij nazwę gatunkową, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.
- Bielnik biały (Candida albicans) PL
- Drożdże piekarnicze, drożdże piwne (Phlebia radiata) PL
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-03-14, RODZ-1612