Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Do marynowania w occie nadają się owocniki młode. Można też marynować owocniki starsze, ale nie są wówczas tak smaczne i częściej się psują. Nie wyglądają poza tym najlepiej na półmisku, choć są smaczne. Dlatego starsze owocniki zwykle się suszy albo mrozi.

Zwykle nie mieszamy gatunków. Każdy rodzaj grzybów zaprawiamy oddzielnie.

Marynowanie potraw to jeden z najstarszych i najbardziej skutecznych sposobów na długie przechowywanie potraw. Wcale nie jest trudne, jest tanie i co najważniejsze - przetwory tak przygotowane świetnie smakują.

Jakie grzyby można marynować?

Do marynowania grzybów nadają się następujące grzyby:

Przepisy - jak marynować grzyby?

Oto przepis, który pokazuje kolejne kroki jakie należy wykonać:

Przygotowanie zalewy:

  1. Przygotować ocet o stężeniu 2%.
  2. Jeżeli mamy ocet do marynat o stężeniu 6%, mieszamy go z wodą. Na 1 szklankę octu używamy około 2 szklanek wody.
  3. Dodajemy ziarna pieprzu, gorczycy i można także, jeśli ktoś lubi inne dodatki. Mogą to być goździki, jagody jałowca, pomidory, kawałki papryki, koper, cebulkę, ziele angielskie, liście laurowe.
  4. Tak przygotowaną zalewę należy zagotować i ostudzić.

Przygotowanie grzybów:

  1. Grzyby czyścimy i jeżeli trzeba, rozdrabniamy na mniejsze kawałki (zwykle połówki lub ćwiartki).
  2. Tak przygotowane kawałki myjemy.
  3. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wsypujemy jedną łyżeczkę od herbaty soli na każdy litr wody. Dodajemy odrobinę octu. Można też dodać surową, obraną cebulę.
  4. Gotujemy w tak przygotowanej wodzie grzyby przez około 10-15 minut do miękkości.
  5. Ugotowane grzyby odsączamy (cebulę wyrzucamy), następnie wkładamy je do umytych słoików (o niewielkich rozmiarach).

Na koniec:

  1. W słoikach gorące grzyby zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą.
  2. Słoiki należy szczelnie zamknąć.
  3. Tak przygotowane słoiki stawiamy w chłodnym miejscu.



Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-04-10, A-4014



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.