Mikoryza

Gąsienica
Przykład mikoryzy między koźlarzem czerwonym a brzozą © Евгений Федоров - stock.adobe.com

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

To specyficzna symbioza między grzybami i roślinami. Współpraca ta jest oparta na obopólnych korzyściach. Grzyby nie posiadają chlorofilu. Dzięki mikoryzie, czerpią z rośliny organiczne substancje odżywcze takie jak cukry i witaminy, a w zamian dają korzeniom roślin większą powierzchnię chłonną, przez co lepszy dostęp do minerałów i wody. Ponadto grzyby dostarczają substancje wzrostowe (auksyna). Drzewo bez grzybnego partnera rośnie słabiej. Ponadto otoczka z grzybni chroni roślinę przed czynnikami chorobotwórczymi.

Rodzaje mikoryzy

Rozróżniamy następujące rodzaje mikoryzy:

Przykłady mikoryzy

Mikoryza ektotroficzna występuje u dębu, jabłoni, brzozy, śliw i wielu innych drzew, krzewów. Mikoryza endotroficzna występuje u jesionu i roślin zielnych, a także niemalże wszystkich storczyków.

Prawdopodobnie aż ponad 1000 gatunków grzybów kapeluszowych wykorzystuje mikoryzę z roślinami w swoim życiu.

Oto wybrane przykłady partnerstwa między grzybami i roślinami:

W naszym atlasie grzybów można ustawić filtr Inne cechy, aby wyświetlić wszystkie gatunki grzybów mikoryzowych, ujętych w publikacji. Wśród nich jest wiele gatunków jadalnych. Znajomość tej współpracy między gatunkami grzybów i drzew bardzo ułatwia grzybiarzom poszukiwania wspaniałych okazów i prawidłową identyfikację gatunków.

Ciekawostki

Bez mikoryzy nasiona większości storczyków nie są w stanie kiełkować!

Aż około 80% roślin lądowych korzysta z mikoryzy.

Pytania

Mikoryza jest przykładem czego?

Mikoryza to przykład symbiozy.

Co to jest szczepionka mikoryzowa?

Ponieważ ogród to środowisko sztuczne, stworzone przez człowieka, zjawisko mikoryzy niestety tu nie występuje. Szczepionka mikoryzowa to specjalny roztwór, dzięki któremu udaje się powołać do życia symbiozę korzeni roślin i grzybów. Szczepionkę taką zwykle stosuje się tylko raz. W tym celu gotowy roztwór należy umieścić w pobliżu systemu korzeniowego wybranego drzewu lub krzewu ozdobnego bądź też owocowego i wystarczy czekać na efekty. Szczepionki mikoryzowe stosuje się do tui, innych iglaków, borówki, trawnika, hortensji, rododendronów, magnolii, drzew owocowych, storczyków, a nawet pomidorów i papryki.




Mutualizm
Mutalizm jest rodzaj symbiozy organizmów, która jest korzystna i często konieczna dla obu gatunków (populacji).
Symbioza
Symbioza jest to stałe lub okresowe współżycie organizmów różnych gatunków, występujące w sposób naturalny, które nie prowadzi do uszkodzenia lub śmierci jednego z organizmów.
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Zespół autorów (Czechowski, Gajewski, Garbaczewska, Nowakowski, Starck, Skwarło-Sońta, Trojan) - Biologia, ISBN 83-09-01027-3, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1989
  • Campbell, Reece, Urry, cain, wasserman. Minorsky, Jackson - Biologia, ISBN 978-83-7510-392-2, REBIS 2013
  • Solomon, Berg, Martin, Villee - Biologia, ISBN 83-7073-090-6, MULTICO Oficyna wydawnicza 1996

© medianauka.pl, 2021-03-07, A-3983



©® Media Nauka 2008-2023 r.