logo

Bielnik biały

Bielnik biały (Candida albicans) to gatunek pasożytniczego grzyba z rodziny drożdżowatych, wywołujący choroby u ludzi o obniżonej odporności. W normalnych warunkach stanowi on składnik flory fizjologicznej układu pokarmowego u ludzi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

To gatunek o zasięgu kosmopolitycznym.

Występuje przez cały rok.

Morfologia i anatomia

To grzyb o mikroskopijnych rozmiarach. Odżywia się cukrami prostymi, w wyniku fermentacji wytwarzają alkohol i dwutlenek węgla.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Zakażenie bielikiem to choroba o nazwie kandydoza. Sprzyja jej przewlekła antybiotykoterapia, osłabienie odporności, cewniki, zabiegi inwazyjne i inne okoliczności.

Candida wytwarzają toksyny, które mają negatywne oddziaływanie na organizm, w tym oddziałujące na ośrodkowy układ nerwowy.

Pytania

Pytania

Jakie są przyczyny kandydozy?

Oprócz wymienionych wyżej długotrwałego leczenia antybiotykami, cewnikowaniem, zabiegów inwazyjnych, wpływ na nadmierny rozwój Candida w organizmie mogą mieć wpływ następujące czynniki:

  • spożywanie zbyt dużej ilości cukrów;
  • zbyt szybkie jedzenie bez dokładnego pogryzienia pokarmu;
  • spożywanie leków obniżających kwasotę żołądka;
  • radioterapia i chemioterapia;
  • przyjmowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych;

     



© medianauka.pl, 2021-03-15, GAT-639128




Cechy

Inne cechy

grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

Drożdże
Drożdże

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.