Logo Media Nauka

Efa piaskowa

Efa piaskowa (Echin carinatus) to gatunek węża z rodziny żmijowatych. Ubarwienie ciała jest brązowe. Na grzbiecie zwykle występuje rząd jaśniejszych plam, a po bokach ciała czarne wstęgi. Na głowie widać białą plamę w kształcie krzyża. Głowa jest okrągła, gruszkowata. Oczy są bardzo duże z pionowymi źrenicami. Poszczególne gatunki efy trudno od siebie odróżnić.

Efa piaskowa (Echis carinatus)
© bennytrapp - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Efa piaskowa
Nazwa łacińska
Echis carinatus
Nazwy obce
angielska: Saw-scaled viper, Indian saw-scaled viper, little Indian viper
niemiecka: Gemeine Sandrasselotter
czeska: Zmije paví
francuska: Échide carénée
hiszpańska: Víbora gariba
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 80 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Żmijowate (Viperidae)

Występowanie i środowisko

Efa piaskowa preferuje tereny piaszczysto-kamieniste ze skąpą roślinnością. Czasem występuje w dużych ilościach. Ma największy obszar występowania ze wszystkich gatunków z rodziny żmijowatych. Występuje w Afryce i Azji, aż po Ganges. Występuje też na Cejlonie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Dnie spędza w norach, pod kamieniami i w szczelinach skalnych. Po piasku porusza się na bok w stosunku do osi kierunku ciała. Gdy czuje się zagrożona, zwija się w kłębek o pociera łuskami o ciało, co sprawia, że wydaje wówczas przenikliwy szelest.

Jad efy piaskowej jest bardzo silny, uniemożliwia krzepnięcie krwi. Aż 5% ludzi ukąszonych przez ten gatunek żmii umiera.

Gad ten porusza się po ziemi, czasem jednak wspina się na niewielkie krzewy.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość 80 cm.

Pożywienie

Poluje głównie na małe ssaki, a le także na jaszczurki, węże (także własnego gatunku), płazy, małe ptaki.

Rozmnażanie

Samica rodzi w sierpniu do 15 młodych. Populacje afrykańskie składają jaja.

Ochrona i zagrożenia

Występuje licznie i nie wymaga ochrony.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-26, GAT-1923





© Media Nauka 2008-2018 r.