Awokado

Awokado, smaczliwka wdzięczna, sasafrzan, smaczlin, smaczliwka właściwa (Persea americana) to gatunek rośliny z rodziny wawrzynowatych, jeden z najważniejszych owoców świata.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Awokado (Persea americana)

© complize | M.Martins – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Awokado rośnie dziko w Meksyku i Ameryce Środkowej.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15 m.

Liście są matowe od spodu i błyszczące z wierzchu. Blaszka jajowata lub owalna, o długości nawet do 40 cm.

Kwiaty są niewielkich rozmiarów, w kolorze żółtozielonym, zebrane w wiechę. Jest ich bardzo dużo.

Owoc to jednonasienna jagoda przypominająca gruszkę. Owoc awokado może ważyć od 100 g do nawet 1 kg. Skórka ma zielony, czerwonawy lub fioletowy kolor. Jest skórzasta. Awokado ma jadalny, kremowy w konsystencji i barwie miąższ.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Awokado zawiera duże ilości tłuszczu, bo 10-30% masy owocu i niewielkie ilości cukrów.

To doskonały owoc do sałatek, koktajli.

Na przemysłową skalę awokado zaczęto uprawiać dopiero w XX w. Dziś owoce te pozyskuje się także w Afryce, Ameryce Południowej, USA, na Karaibach, oraz w Azji.

Jedno dorosłe drzewo może dać nawet 100 kg owoców w ciągu jednego roku!

Awokado nie nadaje się do gotowania. Jest wówczas gorzkie w smaku.

Młode i niedojrzałe owoce są trujące!

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Przepisy kucharskie


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2020-07-06, GAT-636190




©® Media Nauka 2008-2023 r.