Awokado
© complize | M.Martins – stock.adobe.com
Awokado, smaczliwka wdzięczna, sasafrzan, smaczlin, smaczliwka właściwa (Persea americana) to gatunek rośliny z rodziny wawrzynowatych, jeden z najważniejszych owoców świata.
Występowanie i środowisko
Awokado rośnie dziko w Meksyku i Ameryce Środkowej.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 15 m.
Liście są matowe od spodu i błyszczące z wierzchu. Blaszka jajowata lub owalna, o długości nawet do 40 cm.
Kwiaty są niewielkich rozmiarów, w kolorze żółtozielonym, zebrane w wiechę. Jest ich bardzo dużo.
Owoc to jednonasienna jagoda przypominająca gruszkę. Owoc awokado może ważyć od 100 g do nawet 1 kg. Skórka ma zielony, czerwonawy lub fioletowy kolor. Jest skórzasta. Awokado ma jadalny, kremowy w konsystencji i barwie miąższ.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Awokado zawiera duże ilości tłuszczu, bo 10-30% masy owocu i niewielkie ilości cukrów.
To doskonały owoc do sałatek, koktajli.
Na przemysłową skalę awokado zaczęto uprawiać dopiero w XX w. Dziś owoce te pozyskuje się także w Afryce, Ameryce Południowej, USA, na Karaibach, oraz w Azji.
Jedno dorosłe drzewo może dać nawet 100 kg owoców w ciągu jednego roku!
Awokado nie nadaje się do gotowania. Jest wówczas gorzkie w smaku.
Młode i niedojrzałe owoce są trujące!
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Laurus persea L.
- Persea drimyfolia Cham. & Schltdl.
- Persea floccosa Mez
- Persea gigantea L.O.Williams
- Persea gratissima C.F.Gaertn.
- Persea leiogyna S.F. Blake
- Persea nubigena L.O.Williams
- Persea paucitriplinervia Lundell
- Persea steyermarkii C.K.Allen
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum)
- Litsea cubeba
- cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora)
- lindera tępolistna (Lindera obtusiloba)
- Machilus thunbergii
- Nectandra acutifolia
- Neolitsea sericea
- Ocotea foetens
Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2020-07-06, GAT-636190
Data aktualizacji artykułu: 2024-05-28