Rdest ostrogorzki, pieprz wodny

Rdest ostrogorzki, pieprz wodny (Polygonum hydropiper) to trująca roślina roczna z rodziny rdestowatych, mająca smak pieprzu. Surowe ziele może być stosowane jako przyprawa. Dla zwierząt jest toksyczna, a mleko krów, które jadły pieprz wodny jest trujące.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Rdest ostrogorzki, pieprz wodny (Polygonum hydropiper)

© kazakovmaksim - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Rdest ostrogorzki występuje w Europie, Azji, w północnej części Afryki oraz w Ameryce Północnej. Roślina została także zawleczona do Australii. W Polsce jest to roślina wszędzie pospolita. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione, glebę o odczynie kwaśnym. Rośnie w wilgotnych lasach, nad brzegami zbiorników wodnych.

Kwitnie w okresie od lipca do początku października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 25-60 cm.

Łodyga jest wznosząca się, rozgałęziona.

Liście są pojedyncze, lancetowate, o długości do 6 cm, z ostrym zakończeniem, krótkoogonkowe. Ulistnienie skrętoległe.

Kwiaty 3-4-krotne są zebrane w wąskie kwiatostany o długości do 6 cm, w górnej części zwisające. Okwiat jest zielony lub różowy.

Owoc to orzeszek.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zbiory i zastosowanie

Roślina ma działanie moczopędne, przeciwzapalne oraz przeciwkrwotoczne.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie rdest rdest ostrogorzki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiatzielony kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

leśne
Użytek

zioła
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek trujący

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



© medianauka.pl, 2018-10-17, GAT-4605




©® Media Nauka 2008-2023 r.