Grzybówka czysta, grzybówka fioletowa
Grzybówka czysta, grzybówka fioletowa (Mycena pura) to gatunek trującego grzyba z rodziny grzybówkowatych o zmiennym wyglądzie. Wydziela zapach rzodkwi.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© weinkoetz – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach iglastych i liściastych.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 2-5 cm średnicy. Trzon ma 4-7 cm wysokości.
Kapelusz różowofioletowy, różowy, niebieskawy lub białawy. Młode osobniki mają dzwonkowaty kapelusz, starsze - płaski z garbem. Stare owocniki mają kapelusz wygięty. Skraj kapelusza prześwituje i jest prążkowany.
Blaszki szare, białawe, szerokie, zatokowo wycięte i połączone za pomocą żyłek.
Miąższ jest wodnisty, liliowy.
Trzon szarawy z fioletowym zabarwieniem, białawy, pusty w środku, kruchy.
Podobne gatunki
Inne grzybówki.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Zawiera bardzo groźną substancję - muskarynę.

Pytania
Jakie są objawy zatrucia grzybówką czystą?
Objawy zatrucia muskaryną pojawiają się w ciągu kilku minut do 2 godzin. Występują silne poty, wymioty i biegunka. Potem pojawia się ślinotok, zwężenie źrenic i problemy z pracą serca. W wyniku zatrucia muskaryną można się nabawić niewydolności płuc i serca. Ten gatunek grzyba zawiera na szczęście niewielkie ilości muskaryny. Nawet w starych atlasach grzybów gatunek ten był kiedyś uznawany za jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników grzybówki czystej. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek trujący

saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638992