Grzybówka złototrzonowa

Grzybówka złototrzonowa

© am13photo – stock.adobe.com

Grzybówka złototrzonowa (Mycena renati) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny grzybówkowatych. Młode owocniki pachną chlorem, starsze rzodkwią.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie grupowo na drewnie drzew liściastych (buki).

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od kwietnia do lipca.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 1-3 cm średnicy.

Kapelusz żółtawy, brązowawy, z różowym odcieniem. Kształt dzwonkowaty, później stożkowaty lub parasolowaty. Brzegi prążkowane.

Blaszki najpierw białawe, potem różowawe.

Miąższ jest biały.

Trzon pomarańczowy lub żółtawy, rurkowaty, cienki.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowisko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzględniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników grzybówki złototrzonowej.

Pokrewne gatunki grzybów



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-19, GAT-639024




FacebookWhatsAppTwitter/XLinkedInEmail
©® Media Nauka 2008-2025 r.