Grzybówka złototrzonowa

Grzybówka złototrzonowa (Mycena renati)

© am13photo – stock.adobe.com

Grzybówka złototrzonowa (Mycena renati) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny grzybówkowatych. Młode owocniki pachną chlorem, starsze rzodkwią.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie grupowo na drewnie drzew liściastych (buki).

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od kwietnia do lipca.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 1-3 cm średnicy.

Kapelusz żółtawy, brązowawy, z różowym odcieniem. Kształt dzwonkowaty, później stożkowaty lub parasolowaty. Brzegi prążkowane.

Blaszki najpierw białawe, potem różowawe.

Miąższ jest biały.

Trzon pomarańczowy lub żółtawy, rurkowaty, cienki.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników grzybówki złototrzonowej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-19, GAT-639024




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.