Helodermy

Helodermy (Helodermatidae) to rodzina jaszczurek, do której zaliczamy zaledwie dwa gatunki. W Polsce nie występują przedstawiciele tej rodziny gadów. To jedyne jadowite jaszczurki na świecie, a ich jad jest niezwykle silny.

Jaszczurki te maja krępą i masywną budowę ciała. Głowa jest dość płaska i szeroka. Oczy są niewielkich rozmiarów. Ogon krótki, stanowi magazyn tłuszczu. Skórę pokrywa drobna łuska. Skóra jest szorstka i twarda. Ciało jaskrawo ubarwione. Tło zwykle czarne z różowymi plamami.

Występowanie i środowisko

Jaszczurki te żyją w Ameryce Północnej oraz Środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Ukąszenie jest długotrwałe i silne. Jaszczurki te prowadzą nocny tryb życia. Podczas dnia przebywają w ziemnych jamach. Ciekawostką jest fakt żerowania głównie podczas pory deszczowej. W porze suchej nie polują. Wówczas korzystają z zapasów tłuszczowych. To powolne gady.

Morfologia i anatomia

Na głowie widać błony bębenkowe. Gruczoły jadowe znajdują się w szczęce dolnej. Zęby typowo jadowe nie występują. Wszystkie zęby mają jednak specjalne rynienki, dzięki którym jad z błony śluzowej trafia do rany ofiary. Jad ma podobne działanie jak jad kobry.

Mają słaby wzrok, za to świetnie rozwinięty węch, dzięki narządom Jacobsona.

Osiągają długość nawet jednego metra wraz z ogonem.

Rozmnażanie

Samce walczą o samice. Samica składa minimum 12 jaj. Wykluwają się z nich młode dopiero po 10 miesiącach.

Pożywienie

Polują na niewielkie kręgowce, owady, dżdżownice, zjadają też jaja ptaków i gadów.

Ciekawostki

Helodermy są jedynymi jadowitymi jaszczurkami. Jad jest zbliżony działaniem do jadu kobry! Ukąszenia przez helodermę człowieka jest niebezpieczne dla zdrowia, choć niezwykle rzadkie. Jaszczurki te są odporne na własny jad.

Helodermy żerują głównie podczas pory deszczowej.


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:




Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
18.11 / 75.46%
2024-01-21





© medianauka.pl, 2016-12-07, RODZ-744



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.