PL

Jętka zwyczajna, jętka pospolita

Jętka zwyczajna, jętka pospolita (Ephemera vulgata) to gatunek owada z rodziny jętek jednodniówkowatych, bardzo podobny do jętki duńskiej, od której różni się obecnością na wszystkich segmentach odwłoka ciemnych, ukośnych plam. Ubarwienie brunatne. Oczy są wyraźnie widoczne, złożone, duże. Skrzydła są błoniaste, o trójkątnym zarysie kształtu, wyraźnie żyłkowane. Z Odwłoka wyrastają dwie nici, które mają za zadanie stabilizować owada podczas lotu.


Jętka zwyczajna, jętka pospolita (Ephemera vulgata)
© filo24 - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie, Afryce i Azji. Owad ten występuje nad czystymi zbiornikami wody stojącej. Nad wodami można obserwować całe roje tych owadów, złożone z kilku tysięcy osobników. Wymagają czystych wód do rozwoju.

Tryb życia i zachowanie

Owad dorosły (imago) żyje tylko kilka godzin. Okres lotu trwa od maja do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 14-20 mm.

Pożywienie

Dorosłe osobniki nie pobierają pokarmu. Larwy prowadzą pasożytniczy tryb życia.

Rozmnażanie

Samica składa jaja do wody. Larwy rozwijają się w wodzie 2-3 lata. Przechodzą linienie nawet 20 razy.

Ochrona i zagrożenia

Występuje zwykle rzadziej niż jętka duńska.

Ciekawostki

Obecność tej jętki to świetny wskaźnik jakości wody.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-03-25, GAT-1095

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Jętka zwyczajna, jętka pospolita
        

Okres lotu jętki pospolitej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.