Logo Serwisu Media Nauka

Koala
(Phascolarctos cinereus)

Koala (Phascolarctos cinereus) to ssak, przypominający małego niedźwiadka. Ma dużą głowę, wielkie uszy, które są pokryte futerkiem. Całe ciało pokryte miękkim, gęstym, szarym futrem od strony grzbietowej oraz białym od strony brzusznej. Ma szczątkowy ogon. Pobiera pokarm o dużej objętości, co ułatwia mu niezwykle długie jelito grube i kieszenie policzkowe.

Koala (Phascolarctos cinereus)
© hotshotsworldwide - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Koala (Phascolarctos cinereus)
Nazwy obce
angielska: Koala
niemiecka: Koala
czeska: Koala medvídkovitý
francuska: Koala
hiszpańska: Koala
Pierwsze opisanie gatunku
(Goldfuss, 1817)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Koala - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 60 cm do 85 cm
Ciężar: do 15 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: (Phascolarctidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy eukaliptusowe wschodniej Australii.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia. Porusza się powoli, jest bezbronny. Żyje samotnie lub w małych grupach. Koala w stosunku do siebie przejawiają dużą agresję. Potrafią się bardzo dobrze bronić przed drapieżnikami i ludźmi.

Morfologia i anatomia

Mózg jest mały w stosunku do wielkości całego ciała. Koala ma przeciwstawne palce (pierwszy i drugi względem pozostałych).

Pożywienie

Zjada prawie wyłącznie liście eukaliptusa.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 25-30 dni. Samica rodzi zwykle jedno młode, ważące 5,5 g, po czym młode rozwija się przez kolejne 6 miesięcy w torbie. Torba otwiera się ku tyłowi. Gdy młode staje się bardziej samodzielne, trzyma się jej grzbietu. Młode zanim zacznie przyjmować liście eukaliptusa w surowej postaci, przyjmuje pokarm częściowo przetrawiony przez matkę. Młode stają się dojrzałe płciowo po 3 latach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Koala pachnie charakterystycznie eukaliptusem.

Nazwa "koala" w języku aborygenów oznacza "niepijący".

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-255








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.