Kozieradka pospolita, greckie siano
Kozieradka pospolita, greckie siano (Trigonella foenum-graecum), zwana też kozieradką lekarską, to jednoroczna roślina zielna i lecznicza z rodziny motylkowatych, u nas rzadko uprawiana, składnik wielu dań kuchni indyjskiej.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Swapan - Fotolia.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL - tylko ogrody
To roślina uprawiana na całym świecie. Preferuje gleby wapienne, żyzne, stanowiska zaciszne i słoneczne.
Kwitnie w okresie od czerwca do lipca.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30-60(100) cm.
Łodyga jest wyprostowana, słabo rozgałęziona.
Liście są skrętoległe, złożone z trzech odwrotnie jajowatych listków. Liście są zielone z wierzchu i sinawe od spodu
Kwiaty są żółtobiałe, osadzone na krótkich szypułkach.
Owoc to wygięty strąk.
Korzeń palowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Nasiona stosuje się jako kompresy w chorobach skóry. To roślina używana w kuchni azjatyckiej. Nasiona się zwykle praży. Służą jako przyprawa do ziemniaków, fasoli, pieczonego mięsa, zup. Nasiona mają bardzo dużą zawartość białka i są jedną z ulubionych roślin wegetarian.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie kozieradka pospolita. |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
rośliny uprawne
roślina lecznicza
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
© medianauka.pl, 2018-09-20, GAT-5429