G

Kozieradka pospolita, greckie siano

Kozieradka pospolita, greckie siano (Trigonella foenum-graecum), zwana też kozieradką lekarską, to jednoroczna roślina zielna i lecznicza z rodziny motylkowatych, u nas rzadko uprawiana, składnik wielu dań kuchni indyjskiej.



Kozieradka pospolita, greckie siano (Trigonella foenum-graecum)
© Swapan - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To roślina uprawiana na całym świecie. Preferuje gleby wapienne, żyzne, stanowiska zaciszne i słoneczne.

Kwitnie w okresie od czerwca do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-60(100) cm.

Łodyga jest wyprostowana, słabo rozgałęziona.

Liście są skrętoległe, złożone z trzech odwrotnie jajowatych listków. Liście są zielone z wierzchu i sinawe od spodu

Kwiaty są żółtobiałe, osadzone na krótkich szypułkach.

Owoc to wygięty strąk.

Korzeń palowy.


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Nasiona stosuje się jako kompresy w chorobach skóry. To roślina używana w kuchni azjatyckiej. Nasiona się zwykle praży. Służą jako przyprawa do ziemniaków, fasoli, pieczonego mięsa, zup. Nasiona mają bardzo dużą zawartość białka i są jedną z ulubionych roślin wegetarian.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-20, GAT-5429


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kozieradka pospolita, greckie siano
          

Kwitnie kozieradka pospolita.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.