logo

Bezuchy waran z Borneo

Bezuchy waran z Borneo (Lanthanotus borneensis) to jedyny przedstawiciel rodziny Lanthanotidae, spokrewniony z helodermą i waranem. Ubarwienie ciemnobrązowe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

To gatunek endemiczny Borneo.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Ryje w ziemi, pływa.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 20 cm. Wbrew nazwie nie jest bezuchy. Brak mu zewnętrznej błony bębenkowej.

Pożywienie

Poluje na dżdżownice, łowi drobne organizmy wodne.

Rozmnażanie

To gatunek jajorodny.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.



© medianauka.pl, 2019-04-20, GAT-611132




Pokrewne gatunki gadów

Lanthanotidae
Lanthanotidae

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.








Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
gekony i felsumy
Montessori - Zwierzęta
Płazy i gady
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.