Logo Media Nauka

Legwan obrożny

Legwan obrożny (Crotaphytus collaris) to gad z rodziny legwanów. Ma długi ogon, charakterystyczną obrożę na szyi złożoną z ciemnych lub kolorowych pasów. spód ciała jest jaśniejszy. Grzbiet szary z jasnymi plamkami.

Legwan obrożny (Crotaphytus collaris)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje obszary pustynne w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia. Jest bardzo ruchliwy, potrafi biegać na tylnych kończynach. Żyje w grupach złożonych z samca i kilku samic. Samiec walczy o terytorium i swój harem. Jest aktywny w dzień.

Pożywienie

Zjada owady i drobne gady i ssaki.

Rozmnażanie

W okresie godowym samiec jest intensywnie ubarwiony. Samica ciężarna ma czerwone plamy na szyi i na bokach ciała. Jaja samica składa zwykle w kwietniu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria

terrarium

Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj terrarium i wyposażenie: Terrarium suche o wymiarach 5 × 4 × 4 długości głowy i tułowia. Podłoże powinno być twarde, skaliste, ścianki również skaliste z kryjówkami i elementami do wspinaczki. Polecane regularne naświetlanie ultrafioletem.

Inne warunki chowu: Trzymamy najlepiej parę.

Temperatura: Temperatura powietrza w dzień: 30-35°C, wody 25°C,
Temperatura na wyspie ciepła: do 50°C,
Temperatura w nocy: pokojowa

Wilgotność: Latem wilgotność musi być niska, raz dziennie zraszamy terrarium wodą, jeden kąt ciągle wilgotny. Raz-dwa razy na miesiąc należy symulować złą pogodę poprzez mocne zraszanie terrarium i wyłączając światło.

Pokarm: Pokarm stanowią owady i drobne ssaki i jaszczurki, czasem owoce.

Rozmnażanie: Przed przystąpieniem do rozrodu należy zastosować zimowanie w temperaturze 6-12°C przez okres 6-10 tygodni. Rocznie 3-5 zniesień do wilgotnego podłoża z 2-13 jajami. Rozwój zarodkowy w temperaturze 30°C trwa 44-55 dni.

Ograniczenia prawne: Zwierzę nie jest wymienione w dodatku A i B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-04-20, GAT-441


Pokrewne gatunki gadów

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.