Lulek czarny

Lulek czarny (Hyoscyamus niger) to jednoroczna, rzadziej dwuletnia, trująca roślina zielna z rodziny psiankowatych, wydzielająca nieprzyjemny zapach.

Lulek czarny (Hyoscyamus niger)
© lizmyosotis - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla tereny ruderalne, rośnie przy drogach. Pojawia się jako chwast w uprawach maku. W Polsce pospolity na niżu. Lulek czarny to tak zwany archeofit, czyli gatunek obcego pochodzenia, który jest na naszych ziemiach od starożytnych czasów.

Kwitnie w okresie od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 20-80 cm.

Łodyga jest na ogół pojedyncza, wzniesiona, owłosiona.

Liście są podługowato-jajowate, w górnej części łodygi siedzące, skrętoległe.

Kwiaty pojedyncze, wyrastające w kątach liści. Kształt rurkowato-dzwonkowaty, obejmuje owoc. Korona ma lejkowaty kształt, zbudowana z 5-ciu łatek, żółtawa z fioletowym deseniem. Ma 5 pręcików, z czego 2 są krótsze. Pylniki mają fioletową barwę. Występuje jeden słupek.

Owoc to torebka z wieczkiem.

Nasiona mają nerkowaty kształt, są matowe i brązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Lulek czarny jest używany do produkcji olejku lulkowego.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-07, GAT-14628

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Lulek czarny
       

Kwitnie lulek czarny.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Parametry

Kolor kwiatów

fioletowy kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

chwasty
Jadalność

Gatunek trujący

Pokrewne gatunki roślin

ikonaBieluń dziędzierzawa
Datura stramonium
ikonaMiechunka pomidorowa
Physalis ixocarpa
ikonaMiechunka rozdęta
Physalis alkekengi
ikonaPetunia ogrodowa
Petunia ×atkinsiana
ikonaPomidor zwyczajny
Lycopersicon esculentum
ikonaPsianka czarna
Solanum nigrum
ikonaPsianka słodkogórz
Solanum dulcamara
ikonaTytoń szlachetny
Nicotiana tabacum




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.