Mrówkojadek jedwabisty

Mrówkojadek jedwabisty (Cyclopes didactylus), dawniej mrówkojad karłowaty, to jedyny przedstawiciel rodziny mrówkojadkowtych. Futro jest gęste, jedwabiste, brązowo-złote, szare od spodu. Na grzbiecie ciemniejsza linia. Nos różowawy. Ma gruby i chwytny ogon.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ssak ten żyje w lasach w obu Amerykach od Meksyku po Boliwię. Spotykany jest bardzo rzadko.

Tryb życia i zachowanie

Jest samotnikiem. Przejawia aktywność nocną. Prowadzi nadrzewny tryb życia. Porusza się często po gałęziach, zwisając grzbietem w dół jak leniwce.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15-18 cm, ogona dodatkowo 17-20 cm.

Kończyny przednie mają po 4 palce. Dwa z nich posiadają silne pazury. Nogi mają po 5 palców.

Język jest długi i robakowaty, przystosowany do chwytania owadów.

Pożywienie

Poluje na owady, głównie termity.

Rozmnażanie

Samica rodzi tylko jedno młode, które przybywa w zbudowanym z liści gnieździe.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Cyclopes d. catellus, Thomas, 1928
  • Cyclopes d. didactylus, (Linnaeus, 1758)
  • Cyclopes d. dorsalis, (J. E. Gray, 1865)
  • Cyclopes d. eva, Thomas, 1902
  • Cyclopes d. ida, Thomas, 1900
  • Cyclopes d. melini, Lönnberg, 1928
  • Cyclopes d. mexicanus, Hollister, 1914

Pokrewne gatunki ssaków

Mrówkojadkowate
Mrówkojadkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

© medianauka.pl, 2022-08-01, GAT-3851




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.