Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Padalec zwyczajny
(Anguis fragilis)

Padalec zwyczajny (Anguis fragilis) to gad należący do jaszczurek. Nie posiada odnóży, ma wężowate ciało. Ogon stanowi połowę długości ciała, ale granica jest słabo zaznaczona. Ogon bardzo łatwo odpada. Nie podlega całkowitej regeneracji. Oczy mają okrągłe źrenice. Ciało pokryte łuskami. Kolor ciała to brąz w różnych odcieniach. Wzdłuż grzbietu czasem biegną dwie ciemne linie. Linii czasem jest więcej lub wcale. Wyjątkowo spotykana jest odmiana zwana padalcem turkusowym, którego charakteryzują turkusowe plamki na brązowym ciele. Strona brzuszna jest jasnopopielata u samców i ciemnopopielata lub czarna u samic.

Padalec zwyczajny (Anguis fragilis)
© iStock / Eric Isselée

Nazwa gatunku
Padalec zwyczajny (Anguis fragilis)
Nazwy obce
angielska: Slow worm, slow-worm, slowworm
niemiecka: Blindschleiche
czeska: Slepýš křehký
hiszpańska: Lución
Pierwsze opisanie gatunku
Linneusz, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Padalec zwyczajny - mapa występowania na świeciePadalec zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: 55 cm
Długość samicy: 55 cm
Długość samca: 45 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Padalcowate (Anguidae)
Quizy
Quiz - gady Polski
Quiz - Gady Polski - poziom podstawowy - 20 pytań

Występowanie i środowisko

W Polsce padalec zwyczajny jest spotykany na terenie całego kraju. Występowanie obejmuje całą Europę, część Azji.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w nocy i o zmierzchu. Zimuje często gromadnie w zakamarkach.

Pożywienie

Zjada owady, ślimaki, dżdżownice.

Rozmnażanie

Gody rozpoczynają się od połowy kwietnia i trwają aż do lipca. Ciąża trwa 3 miesiące. Padalec zwyczajny jest jajożyworodny. Młode mają długość do 10 cm i rodzą się w osłonkach jajowych. Osłonki rozrywane są w trakcie porodu lub tuż po nim. Młode są od razu zdolne do samodzielnego życia. Samica w roku zwykle rodzi od 6 do 16 sztuk (wyjątkowo 26).

Ochrona i zagrożenia

Padalec zwyczajny jest gatunkiem w Polsce objętym całkowitą ochroną prawną.

Ciekawostki

Jest całkowicie bezbronny. Ze względu na swój wygląd mylony jest ze żmiją. Padalec zwyczajny nie jest jadowity.

Do tego gatunku zaliczamy też odmianę barwną: padalca turkusowego (Anguis colchica). Spotykany jest on między innymi na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej oraz w Świętokrzyskim Parku Narodowym. U dorosłych osobników wzdłuż ciała występują okrągłe, turkusowe plamy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-07, GAT-410


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
padalec zwyczajny
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Trwa okres snu zimowego padalca

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Trwa pora godowa padalca zwyczajnego

      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Samica padalca zwyczajnego rodzi w tym okresie młode

  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona  

Trwa okres aktywności życiowej padalca.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.