Logo Media Nauka
PL

Rdest ostrogorzki, pieprz wodny

Rdest ostrogorzki, pieprz wodny (Polygonum hydropiper) to trująca roślina roczna z rodziny rdestowatych, mająca smak pieprzu. Surowe ziele może być stosowane jako przyprawa. Dla zwierząt jest toksyczna, a mleko krów, które jadły pieprz wodny jest trujące.

Rdest ostrogorzki, pieprz wodny (Polygonum hydropiper)
© kazakovmaksim - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Rdest ostrogorzki występuje w Europie, Azji, w północnej części Afryki oraz w Ameryce Północnej. Roślina została także zawleczona do Australii. W Polsce jest to roślina wszędzie pospolita. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione, glebę o odczynie kwaśnym. Rośnie w wilgotnych lasach, nad brzegami zbiorników wodnych.

Kwitnie w okresie od lipca do początku października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 25-60 cm.

Łodyga jest wznosząca się, rozgałęziona.

Liście są pojedyncze, lancetowate, o długości do 6 cm, z ostrym zakończeniem, krótkoogonkowe. Ulistnienie skrętoległe.

Kwiaty 3-4-krotne są zebrane w wąskie kwiatostany o długości do 6 cm, w górnej części zwisające. Okwiat jest zielony lub różowy.

Owoc to orzeszek.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Roślina ma działanie moczopędne, przeciwzapalne oraz przeciwkrwotoczne.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-17, GAT-4605



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
rdest ostrogorzki
        

Kwitnie rdest rdest ostrogorzki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiatzielony kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

leśne
Użytek

zioła
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek trujący




© Media Nauka 2008-2018 r.