
Kozibród porolistny, salsefia
Kozibród porolistny, salsefia (Tragopogon porrifolius) to roślina dwuletnia lub jednoroczna z rodziny złożonych, gatunek uprawiany i dziczejący. To warzywo, którego jadalną częścią jest korzeń, podobny do korzenia pietruszki. Korzeń nadaje się do spożycia w pierwszym roku, przed kwitnieniem.
Występowanie i środowisko PL - obcy
W Polsce spotykany w uprawach i dziko jako uciekinier z upraw. Wymaga gleby żyznej, spulchnionej, próchniczej, wilgotnej.
Kwitnie w okresie od maja do sierpnia (września).
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 60-120 cm.
Kwiaty są niebieskie, purpurowe lub liliowe, krótsze od okrywy, o silnie zgrubiałej szypułce.
Owoc jest pokryty łuskami.
Rozmnażanie
Roślina kwitnie w drugim roku życia.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Sok zawarty w korzeniu bardzo brudzi ręce.
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
Korzeń salsefii zawiera duże ilości potasu, kwasu foliowego, fosforu i magnezu. Stosowana jest w leczeniu chorób jelit, wątroby i nerek oraz przy cukrzycy. Obniża poziom lipidów, ma właściwości przeciwutleniające. Ma specyficzny smak, stąd nadaje się tylko dla zapaleńców.
Pielęgnacja
Gdy roślina zakwita w pierwszym roku, kwiat należy szybko odciąć jeszcze przed jego rozwojem.
© medianauka.pl, 2018-08-25, GAT-13827 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ▸ Kwitnie salsefia.
Parametry



roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
nasłonecznione
rośliny uprawne
Gatunek jadalny