OB

Kozibród porolistny, salsefia

Kozibród porolistny, salsefia (Tragopogon porrifolius) to roślina dwuletnia lub jednoroczna z rodziny złożonych, gatunek uprawiany i dziczejący. To warzywo, którego jadalną częścią jest korzeń, podobny do korzenia pietruszki. Korzeń nadaje się do spożycia w pierwszym roku, przed kwitnieniem.



Kozibród porolistny, salsefia (Tragopogon porrifolius)
© Heike Rau - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

W Polsce spotykany w uprawach i dziko jako uciekinier z upraw. Wymaga gleby żyznej, spulchnionej, próchniczej, wilgotnej.

Kwitnie w okresie od maja do sierpnia (września).

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 60-120 cm.

Kwiaty są niebieskie, purpurowe lub liliowe, krótsze od okrywy, o silnie zgrubiałej szypułce.

Owoc jest pokryty łuskami.

Rozmnażanie

Roślina kwitnie w drugim roku życia.


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Sok zawarty w korzeniu bardzo brudzi ręce.

Zbiory i zastosowanie

Korzeń salsefii zawiera duże ilości potasu, kwasu foliowego, fosforu i magnezu. Stosowana jest w leczeniu chorób jelit, wątroby i nerek oraz przy cukrzycy. Obniża poziom lipidów, ma właściwości przeciwutleniające. Ma specyficzny smak, stąd nadaje się tylko dla zapaleńców.

Pielęgnacja

Gdy roślina zakwita w pierwszym roku, kwiat należy szybko odciąć jeszcze przed jego rozwojem.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-25, GAT-13827


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kozibród porolistny, salsefia
       

Kwitnie salsefia.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

fioletowy kwiatniebieski kwiatróżowy kwiat
Grupa

roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.