Logo Serwisu Media Nauka

Słoń afrykański
(Loxodonta africana)

Słoń afrykański (Loxodonta africana) to największy ssak z rodziny słoni. Ma bardzo duże uszy, które osiągają 150 cm długości. Najwyższy punkt ciała znajduje się na kłębie (w odróżnieniu od słonia indyjskiego, gdzie punkt ten przypada na głowę). Słoń afrykański ma długą i umięśnioną trąbę, która powstała z połączenia wydłużonego nosa i górnej wargi. Na jej zakończeniu znajdują się dwa chwytne wyrostki palczaste. Inną cechą charakterystyczne są wystające do przodu i ostro zakończone siekacze (ciosy), które u samców osiągają wagę 15-20 kg, a u samic do 7 kg. Siekacze są zbudowane z zębiny, zwanej kością słoniową. Kolor skóry jest brunatnoszary. Włosy wyrastają z końca ogona, są twarde i sztywne, mają długość 30-80 cm. Włosy pojedynczo wyrastają na całym ciele.

Słoń afrykański (Loxodonta africana)
© Corel

Nazwa gatunku
Słoń afrykański (Loxodonta africana)
Synonimy
Elephas africana Blumenbach, 1797
Loxodonta cyclotis Matschie, 1900
Nazwy obce
angielska: African Elephant
niemiecka: Afrikanische Elefant
czeska: Slon africký
francuska: Éléphant d'Afrique, Éléphant Africain
hiszpańska: Elefante Africano
Pierwsze opisanie gatunku
(Blumenbach, 1797)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Słoń afrykański - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 600 cm do 700 cm
Długość ogona: 130 cm
Ciężar: od 5000 kg do 7500 kg
Maksymalna długość życia
70 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Trąbowce (Proboscidea)
Rodzina: Słonie (Elephantidae)

Występowanie i środowisko

Afryka. Zamieszkuje bezleśne tereny, porośnięte wysoką trawą, krzakami, zamieszkuje też afrykańską dżunglę.

Tryb życia i zachowanie

Słoń bardzo lubi obrzucać się za pomocą trąby piaskiem, błotem lub polewać wodą.

Tworzy stada złożone z samic i samców. Tylko stare samce żyją samotnie. Stada wędrują gęsiego.

Noc spędzają na odpoczynku ukryte w gęstwinie. Jedzą o poranku i po południu. Upał spędzają w cieniu drzew, najlepiej nad wodą.

Słoń afrykański porusza się szybko.

Pożywienie

Owoce, liście, gałązki drzew, trawy. Jest mało wytrzymały na brak wody. W okresie suszy dokopuje się do wilgotnej gleby.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 22 miesiące. Samica rodzi zwykle w lipcu lub sierpniu jedno młode, które ssie bez użycia trąby. Młode ma 90 cm długości i waży około 90 kg. Samica ma jedną parę sutek między przednimi nogami. Samica w ciągu swojego życia może mieć do 5 młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Popularnie nazywane kły u słoni afrykańskich są tak naprawdę siekaczami. Największy zanotowany siekacz słonia afrykańskiego miał 350 cm długości i ważył 107 kg.

Słoń potrzebuje 100 litów wody dziennie. Najpierw wciąga około 4 litrów do trąby, a potem wtryskuje ją sobie do pyska. Pokarm też podaje do pyska przy pomocy trąby. Dzienna porcja pokarmu to 200 kg.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-27, GAT-196




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.