Logo Media Nauka

Facebook

Smardz jadalny (Morchella esculenta)
© tomasztc - stock.adobe.com

Smardz jadalny

Smardz jadalny (Morchella esculenta) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny smardzowatych, zmienny w kształcie. znamy wiele odmian. Ma przyjemny, korzenny zapach. Wyśmienity w smaku.

Występowanie i środowisko PL

Związany jest z wilgotnym środowiskiem. Rośnie w lasach, parkach, na łąkach, zwykle nad brzegami rzek. Lubi towarzystwo jesionów, wiązów, owocowych. W lasach iglastych spotykany rzadko.

Owocniki pojawiają się od kwietnia do czerwca.

Morfologia i anatomia

Główka ma 3-7 cm szerokości i 3-10 cm wysokości. Cały owocnik ma 6-20 cm wysokości. Trzon ma 2-9 cm długości.

Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli.

Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy.

Trzon białawy, chropowaty z wierzchu, często bruzdowany w dolnej części.

Cały owocnik jest pusty w środku.

Podobne gatunki

Inne, jadalne smardze. Niestety nieuważny grzybiarz, szczególnie początkujący może pomylić smardze ze śmiertelnie trującą piestrzenicą kasztanowatą. Smardz nigdy nie przypomina wyglądem mózgu, a piestrzenica tak.

Rozmnażanie

Zarodniki żółtobrązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Grzyby co roku pojawiają się w tym samym miejscu.

Niektóre osoby źle tolerują smardze.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-14, GAT-639011


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników smardza jadalnego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów

Smardzowate
Smardzowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Botanika
Praktyczny atlas grzybów
Atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.