
Smardz jadalny
Smardz jadalny (Morchella esculenta) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny smardzowatych, zmienny w kształcie. znamy wiele odmian. Ma przyjemny, korzenny zapach. Wyśmienity w smaku.
Występowanie i środowisko PL
Związany jest z wilgotnym środowiskiem. Rośnie w lasach, parkach, na łąkach, zwykle nad brzegami rzek. Lubi towarzystwo jesionów, wiązów, owocowych. W lasach iglastych spotykany rzadko.
Owocniki pojawiają się od kwietnia do czerwca.
Morfologia i anatomia
Główka ma 3-7 cm szerokości i 3-10 cm wysokości. Cały owocnik ma 6-20 cm wysokości. Trzon ma 2-9 cm długości.
Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli.
Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy.
Trzon białawy, chropowaty z wierzchu, często bruzdowany w dolnej części.
Cały owocnik jest pusty w środku.
Podobne gatunki
Inne, jadalne smardze. Niestety nieuważny grzybiarz, szczególnie początkujący może pomylić smardze ze śmiertelnie trującą piestrzenicą kasztanowatą. Smardz nigdy nie przypomina wyglądem mózgu, a piestrzenica tak.
Rozmnażanie
Zarodniki żółtobrązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Grzyby co roku pojawiają się w tym samym miejscu.
Niektóre osoby źle tolerują smardze.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-14, GAT-639011 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● Okres występowania owocników smardza jadalnego.
Cechy
lasy iglaste
łąki
lasy liściaste



gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014