Storczyk kukawka

Storczyk kukawka (Orchis militaris) to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny storczykowatych. To jeden z najładniejszych rodzimych storczyków.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Storczyk kukawka (Orchis militaris)

© Emmanuelle KUHN – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie na murawach kserotermicznych, na łąkach, w zaroślach, a także w lasach sosnowych. Ma zasięg euroazjatycki. W Polsce można go spotkać wyspowo, najczęściej w Małopolsce.

Kukawka kwitnie od maja do czerwca.

Morfologia i anatomia

Wysokość wynosi 20-50 cm. Kwiaty dwubarwne, zebrany w kwiatostan na szycie łodygi. Warżka z trzema łatkami. Liście szerokolancetowate w dolnej części łodygi, mają długość do 15 cm.

Ochrona i zagrożenia

Storczyk kukawka podlega w Polsce ścisłej ochronie.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie storczyk kukawka.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiatróżowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Środowsko

leśne
łąkowe
murawy
Ochrona

Gatunek objęty ochroną ścisłą
Więcej w artykule:
Rośliny chronione w Polsce

Pokrewne gatunki roślin



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Barbara Sudnik-Wójcikowska, Anna Cwener – Flora Polski - Rośliny kserotermiczne, 978-83-7073-982-9, Multico 2012
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2024-01-16, GAT-14806




©® Media Nauka 2008-2023 r.