Logo Serwisu Media Nauka


Straszyk diabelski (Peruphasma schultei) (Peruphasma schultei)

Straszyk diabelski (Peruphasma schultei) to odkryty w 2005 roku owad z rzędu straszyków o walcowatym kształcie ciała. Barwa ciała czarna. Charakterystyczne są jaskrawo-czerwone skrzydła znajdujące się pod ciemnymi skrzydłami pierwszej pary, które są ozdobione jasną siateczką. Samica jest dużo większa od samca.

Straszyk diabelski (Peruphasma schultei) (Peruphasma schultei)
Zdjęcie zbiorów ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Straszyk diabelski (Peruphasma schultei) (Peruphasma schultei)
Nazwy obce
niemiecka: Peru-Stabschrecke
Pierwsze opisanie gatunku
Conce & Hennemann, 2005
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Wielkość
Długość: od 70 mm do 80 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Straszyki (Phasmoptera, Phasmodea)
Rodzina: (Pseudophasmatidae)

Występowanie i środowisko

To owad pochodzący z Peru w Ameryce Południowej w paśmie gór Cordillera del Condor. Występuje do wysokości 1800 m n.p.m. Żyje pośród drzew i krzewów.

Tryb życia i zachowanie

Samce żyją do 1,5 roku. To długo jak na straszyki. Aktywne są o zmroku i w nocy. Poruszają się powoli.

Pożywienie

Rośliny z rodzaju Schinus. W niewoli zjada ligustr.

Rozmnażanie

Rozmnażanie płciowe i partenogenetyczne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-02-07, ART-GAT691




Polecamy