Logo Media Nauka

Straszyk diabelski

Straszyk diabelski (Peruphasma schultei) to odkryty w 2005 roku owad z rzędu straszyków o walcowatym kształcie ciała. Barwa ciała czarna. Charakterystyczne są jaskrawo-czerwone skrzydła znajdujące się pod ciemnymi skrzydłami pierwszej pary, które są ozdobione jasną siateczką. Samica jest dużo większa od samca.

Straszyk diabelski (Peruphasma schultei)
Zdjęcie zbiorów ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Straszyk diabelski
Nazwa łacińska
Peruphasma schultei
Nazwy obce
niemiecka: Peru-Stabschrecke
Pierwsze opisanie gatunku
Conce & Hennemann, 2005
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Wielkość
Długość: od 70 mm do 80 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Straszyki (Phasmoptera, Phasmodea)
Rodzina: (Pseudophasmatidae)

Występowanie i środowisko

To owad pochodzący z Peru w Ameryce Południowej w paśmie gór Cordillera del Condor. Występuje do wysokości 1800 m n.p.m. Żyje pośród drzew i krzewów.

Tryb życia i zachowanie

Samce żyją do 1,5 roku. To długo jak na straszyki. Aktywne są o zmroku i w nocy. Poruszają się powoli.

Pożywienie

Rośliny z rodzaju Schinus. W niewoli zjada ligustr.

Rozmnażanie

Rozmnażanie płciowe i partenogenetyczne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-02-07, GAT-691





© Media Nauka 2008-2018 r.