Straszyk kolczasty

Straszyk kolczasty (Neohirasea maerens) to gatunek straszyka pochodzący z Azji, pokrytego gęsto drobnymi kolcami. Jak wszystkie patyczaki, także ten gatunek upodabnia się do gałązek (zjawisko mimetyzmu), w tym przypadku gałązek roślin z kolcami.


Straszyk kolczasty (Neohirasea maerens)
Zdjęcie okazu w ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Gatunek ten żyje w deszczowych lasach Wietnamu.

Tryb życia i zachowanie

To owad o aktywności nocnej. Niepokojone straszyki kolczaste wydają nieprzyjemny zapach.

Morfologia i anatomia

Samica osiągają długość ciała do 8 cm, samce są mniejsze, ich długość ciała wynosi do 6,5 cm. Samice są bezskrzydłe.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-28, GAT-15985




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.