Szyszkowiec olbrzymi

Szyszkowiec olbrzymi (Smaug giganteus) to gatunek jaszczurki kolczastej, o żółto-brązowym ubarwieniu, ciemniejszym z wierzchu. Najdłuższe kolce znajdują się w okolicy ogona. Ogon jest gruby, długi, nie jest łamliwy.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Szyszkowiec olbrzymi (Smaug giganteus)

© mgkuijpers – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Afryki na skalistych terenach.

Tryb życia i zachowanie

Jaszczurka ta żyje w grupie. Kopie nory. Potrafi przy pomocą kolców zakleszczyć się w norze. Potrafi też zwinąć się w kłębek, chwytając ogon w pyszczek.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-50 cm.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, rzadziej na małe kręgowce.

Rozmnażanie

Samica co 2-3 lata rodzi 2-3 młode.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Juszczyk – Mały słownik zoologiczny – Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978
  • Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018

© medianauka.pl, 2020-09-03, GAT-612123




©® Media Nauka 2008-2023 r.