Logo Serwisu Media Nauka

Tarczołusk sudański
(Gerrhosaurus major)

Tarczołusk sudański (Gerrhosaurus major) to piękna jaszczurka o długim ogonie. Ciało pokryte jest łuskami przypinającymi tarczki. Ubarwienie strony grzbietowej brązowe, jasne od strony brzusznej.

Tarczołusk sudański (Gerrhosaurus major)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Tarczołusk sudański (Gerrhosaurus major)
Nazwy obce
angielska: Sudan Plated Lizard
niemiecka: Sudan Schildechse
Pierwsze opisanie gatunku
Duméril, 1851
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tarczołusk sudański - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 70 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Tarczowcowate, jaszczurki tarczowate (Gerrhosauridae)

Występowanie i środowisko

Afryka wschodnia. Zamieszkuje suche i kamieniste tereny.

Tryb życia i zachowanie

Samce walczą o swoje terytorium. W niebezpieczeństwie tarczołusk sudański chowa się w szczelinach skalnych. Dobrze się wspina. Szybko biega i zatrzymuje się, unosząc ogon do góry.

Pożywienie

Zjada owady, drobne ssaki i rośliny.

Rozmnażanie

Samice składają tylko 2 jaja.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-27, GAT-471







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.