Tarczowcowate, jaszczurki tarczowate

Tarczowcowate, jaszczurki tarczowate (Gerrhosaurinae) to rodzina gadów, która liczy dziś 25 gatunków. Niektórzy naukowcy tę grupę gadów zaliczają do rodziny Cordylidae. Część z gatunków jest bardzo słabo poznana.

Wygląd

Zwykle wzdłuż boków mają fałdy skórne. Nie posiadają kolców ani innych wyrostków. Kształt ciała bywa różny. Kończyny zwykle dobrze wykształcone, ale należą tu także gatunki ze zredukowanymi kończynami. Zwykle ogon jest bardzo długi.

FILTRY
Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki

Sortuj według:


Status IUCN


Obszar występowania


Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Tarczołusk mniejszyTarczołusk mniejszy

Gerrhosaurus nigrolineatus

Tarczołusk mniejszy (Gerrhosaurus nigrolineatus) to gatunek jaszczurki z rodziny tarczowcowatych. Tarczołusk mniejszy ma na głowie dość dużych rozmiarów rogową tarczkę


Tarczołusk sudańskiTarczołusk sudański

Gerrhosaurus major

Tarczołusk sudański to jaszczurka pochodząca z Afryki zachodniej, będąca przedstawicielem jaszczurek tarczowych. Ciało pokryte jest łuskami przypinającymi tarczki. Ubarwienie strony grzbietowej brązowe.





Inne gatunki

  • Angolosaurus skoogii
  • Gerrhosaurus validus
  • Tetradactylus eastwoodae

Występowanie i środowisko

Cztery rodzaje zamieszkują Afrykę, dwa pozostałe na Madagaskarze. Zamieszkują tereny suche.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Są to jaszczurki jajorodne. Samica składa kilka jaj.

Pożywienie

Zjadają bezkręgowce, głównie owady, a także pokarm roślinny, w tym owoce.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek Tetradactylus eastwoodae prawdopodobnie całkowicie wyginął ze względu na wyniszczenie naturalnych siedlisk.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-157



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.