Tęczowiec

Tęczowiec (Xenopeltis unicolor)

© Panupong – stock.adobe.com

Tęczowiec (Xenopeltis unicolor) to jedyny przedstawiciel rodziny Xenopeltidae. Ciało krępe, pokryte łuskami, które zachodzą na siebie dachówkowato. Ubarwienie brązowe lub prawie czarne i mieni się wszystkimi kolorami tęczy.

Występowanie i środowisko

Wąż ten zasiedla południowo-wschodnią część Azji, w tym Indie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi podziemny tryb życia. Aktywny nocą.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 100-130 cm.

Pożywienie

Poluje na inne węże, jaszczurki i żaby, drobne ssaki, w tym gryzonie, ptaki.

Rozmnażanie

Samica składa 6-17 jaj.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kolory tęczy wynikają ze struktury budowy łuski, a nie zawartości pigmentów.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.13 / 71.38%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018
  • Praca zbiorowa – Encyklopedia zwierząt – gady i płazy, ISBN 83-85152-31-8, Elipsa 1992
  • Hanna Dobrowolska – Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981

© medianauka.pl, 2020-09-11, GAT-636370




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.