Logo Media Nauka

Zadomka polna (Ectobius lapponicus)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Zadomka polna

Zadomka polna (Ectobius lapponicus) to owad z rodziny karaczanów. Głowa jest brunatna, przedplecze - czarne. Reszta brązowawa. Ma długie czułki. Ciało wydłużone, spłaszczone grzbietowo-brzusznie. Odnóża są typu bieżnego.

Występowanie i środowisko PL

Występuje na terenie całego kraju na skrajach lasów i dróg.

Tryb życia i zachowanie

Samiec lata na krótkie odległości. Zdarza się, że owad ten trafia do domów. Tu jednak nie jest w stanie długo przeżyć.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Owad ten nie jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-08-17, GAT-924

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Zadomka polna
      

Okres występowania imago zadomki polnej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

ikonaKaraczan prusak
Blatella germanica
ikonaKaraczan turecki
Shelfordella lateralis
ikonaPrzybyszka amerykańska
Periplaneta americana
ikonaZadomka leśna
Ectobius sylvestris
Prusakowate
Prusakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.