logo

Żagiew łuskowata

Żagiew łuskowata (Polyporus squamosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny żagwiowatych o smaku i zapachu mąki.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Rośnie pojedynczo lub w grupie ułożona dachówkowato na drewnie liściastym. Atakuje żywe drzewa. Hubę tę można spotkać w lesie, parku, przy drodze. Huba ta poraża najczęściej takie drzewa jak kasztanowiec, klon, jesion, orzech, wiąz. Występuje także bardzo rzadko na drzewach iglastych i martwym drewnie.

Owocniki pojawiają się od maja do października. To szkodliwy pasożyt wywołujący białą zgniliznę drewna.

Morfologia i anatomia

Owocnik ma do 50 cm średnicy, 1-3 cm grubości.

Kapelusz szeroki, żółtawy, brązowawy z ciemnymi łuskami.

Pory są żółtawe, blade, duże, o nieregularnym kształcie. Rurki ciężko oddzielić od reszty owocnika, zbiegają po trzonie.

Miąższ jest biały lub bladożółty, miękki, z wiekiem skórzasty.

Trzon pełny, czopowaty, brązowy, kutnerowaty, krótki, boczny albo ekscentryczny, węższy w dolnej części

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jadalne są tylko młode owocniki.

Inne nazwy tej huby to: huba wielka, huba łuskowata, horosz szupinowaty.


© medianauka.pl, 2021-03-01, GAT-639039


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Okres występowania owocników żagwi łuskowatej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaŻółciak siarkowy
Laetiporus sulphureus
ikonaHubiak pospolity
Fomes fomentarius
ikonaWrośniak różnobarwny
Trametes versicolor
ikonaWrośniak garbaty
Tramestes gibbosa
Żagwiowate
Żagwiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy - Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.