Logo Media Nauka

Facebook

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus)
© fotoknips - stock.adobe.com

Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny żagwiowatych. To przykład jadalnej huby. Ma kwaskowaty smak, gorzki u starych owocników.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany dość często. Rośnie przede wszystkim na żywych drzewach liściastych (w tym owocowych), rzadko na iglastych. atakuje najczęściej kasztanowca, dęby, topolę, wierzbę, klon, olszę, orzech. Z drzew iglastych zaś najczęściej modrzew i cis.

Owocniki pojawiają się od maja do listopada. To pasożyt ranowy, który wywołuje zgniliznę brunatną twardzieli i bielu.

Morfologia i anatomia

Owocnik pomarańczowo-żółty, młody intensywnie żółty, zwykle zbiorowy, złożony z wielu kapeluszy o szerokości 10-30 cm i grubości 2-5 cm. Brzeg falisty. Owocnik jest bocznie przyrośnięty do pnia. Trzonu brak. Stare osobniki białawe.

Pory są intensywnie żółte, drobne, okrągłe lub podłużne. Rurki bardzo trudno oddzielić od siebie.

Miąższ najpierw żółty, soczysty i miękki, u starych owocników korkowaty.

Podobne gatunki

Szczególnie młode osobniki trudno pomylić z innymi gatunkami z uwagi na intensywny, żółty kolor. Podobny do żółciaka brzoskwiniowego i wachlarzowca olbrzymiego.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Inne nazwy tego grzyba to: huba siarkowa, huba żółta, pieprznik siarkowy, płachcianka siarkowa, żagiew Rostafińskiego, żagwica siarkowa, żagiew topolowa.

Wystarczy kilka lat, aby huba ta zabiła żywe drzewo.

Osobniki w stanie surowym są trujące. Grzyb jest jadalny po ugotowaniu i dalszej obróbce, na przykład smażeniu. Owocniki starsze są niejadalne. Wodę po gotowaniu grzyba należy wylać.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-21, GAT-639032


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników żółciaka siarkowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaHubiak pospolity
Fomes fomentarius
ikonaWrośniak różnobarwny
Trametes versicolor
ikonaŻagiew łuskowata
Polyporus squamosus
Żagwiowate
Żagwiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy - Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów - kieszonkowy
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Praktyczny atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.