Logo Serwisu Media Nauka


Żółw kaspijski (Mauremys caspica)

Żółw kaspijski (Mauremys caspica) to żółw z rodziny batagurowatych. W odróżnieniu od innych żółwi, oczy tego gatunku mają dużą źrenicę.

Żółw kaspijski (Mauremys caspica)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żółw kaspijski (Mauremys caspica)
Nazwy obce
angielska: Caspian turtle, striped-neck terrapin
niemiecka: Kaspische Bachschildkröte
czeska: Želva kaspickás
hiszpańska: Tortuga del Caspio
Pierwsze opisanie gatunku
Gmelin, 1774
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żółw kaspijski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 25 cm
Podgatunki
Wyróżniamy 3 podgatunki, w tym:
M. c. caspica
M. c. rivulata
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Batagurowate, batagury (Bataguridae)

Występowanie i środowisko

Azja, Europa (Turcja). Spotykamy je w wolno płynących wodach na południe od Morza Kaspijskiego.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje w wodzie i na lądzie. Jest aktywny za dnia. Gdy zbiornik wodny wyschnie, wędruje w poszukiwaniu innego zbiornika wody. Czasami zakopuje się w ziemi i czeka na deszcz.

Pożywienie

Zjada głównie pokarm roślinny, ale także bezkręgowce, ryby, żaby.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-04-26, ART-GAT469




Polecamy