Logo Media Nauka

Facebook

Żółówiak drapieżny (Apalone ferox)
© bennytrapp - stock.adobe.com

Żółówiak drapieżny

Żółówiak drapieżny (Apalone ferox) to gatunek gada z rodziny żółwiaków. Spłaszczony pancerz pokryty jest w całości skórą.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Zasiedla rzeki i jeziora.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi wodny tryb życia. To agresywny i żarłoczny żółw. Jest niebezpieczny dla człowieka, który próbuje go pochwycić w dłonie.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi 15-73 cm, a ciężar ciała 35-42 kg.

Pożywienie

Poluje na ryby, płazy, inne gady, wodne ptactwo.

Rozmnażanie

Samica na brzegu składa do 25 jaj.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso tego żółwia jest jadalne i bardzo smaczne.

To jeden z największych żółwi słodkowodnych Ameryki Północnej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-07-30, GAT-611506




Pokrewne gatunki gadów

Żółwiaki
Żółwiaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Juszczyk - Mały słownik zoologiczny - Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978
  • - Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.