Logo Media Nauka

Facebook

Żółówiak drapieżny (Apalone ferox)
© bennytrapp - stock.adobe.com

Żółówiak drapieżny

Żółówiak drapieżny (Apalone ferox) to gatunek gada z rodziny żółwiaków. Spłaszczony pancerz pokryty jest w całości skórą.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Zasiedla rzeki i jeziora.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi wodny tryb życia. To agresywny i żarłoczny żółw. Jest niebezpieczny dla człowieka, który próbuje go pochwycić w dłonie.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi 15-73 cm, a ciężar ciała 35-42 kg.

Pożywienie

Poluje na ryby, płazy, inne gady, wodne ptactwo.

Rozmnażanie

Samica na brzegu składa do 25 jaj.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso tego żółwia jest jadalne i bardzo smaczne.

To jeden z największych żółwi słodkowodnych Ameryki Północnej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-07-30, GAT-611506




Pokrewne gatunki gadów

Żółwiaki
Żółwiaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Juszczyk - Mały słownik zoologiczny - Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978
  • - Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018




Polecamy w naszym sklepie

gekony i felsumy
Kubek gady
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.