Boiga irregularis

 (Boiga irregularis)

© mgkuijpers – stock.adobe.com

Boiga irregularis to gatunek jadowitego węża z rodziny połozowatych o żółtawo-brązowym ubarwieniu z ciemniejszymi, poprzecznymi plamami wzdłuż ciała. Głowa szeroka, wyraźnie wyodrębniona, spłaszczona grzbietobrzusznie, ciało spłaszczone bocznie. Bardzo duże oczy mają pionowe źrenice.

Występowanie i środowisko

Wąż ten żyje w lasach, zaroślach, na terenach skalistych w północnej i północno-wschodniej części Australii, na Nowej Gwinei i niektórych wyspach Indonezji. Został zawleczony na Guam.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 200-230 cm.

Pożywienie

Poluje na drobne kręgowce, przede wszystkim ptaki, jaszczurki, drobne ssaki. Wyjada także jaja z gniazd.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w liczbie do sześciu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W literaturze i w Internecie można się spotkać z różnymi polskimi nazwami tego węża: mangrowiec brunatny, wąż drzewny, boiga brązowa.

To najbardziej pospolity przedstawiciel rodzaju Boiga.

Wąż ten został przez człowieka zawleczony na wyspę Guam na Pacyfiku, gdzie, nie mając żadnych naturalnych wrogów, rozmnożył się nadmiernie i spustoszył lokalną awifaunę, doprowadzając niektóre endemiczne gatunki do skraju wyginięcia. Spadek liczebności ptaków doprowadził zaś do niekontrolowanego rozrodu owadów na wyspie. W ten sposób cały ekosystem dżungli został zachwiany.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.35 / 72.29%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2023-05-14, GAT-612725




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.