logo

Chalcides minutus 

Chalcides minutus to jaszczurka z rodziny scynków o brązowym ubarwieniu z dwoma jasnymi pasami biegnącymi wzdłuż ciała.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w północnej części Afryki (Maroko i Algieria).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2020-09-10, GAT-636368




Pokrewne gatunki gadów

ikona
Chalcides sexlineatus
ikonaOstajnica nakrapiana
Chalcides ocellatus
Scynki
Scynki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN




Polecamy w naszym sklepie

Płazy i gady
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.