Sagowiec podwinięty

Sagowiec podwinięty (Cycas circinalis) to roślina z rodziny sagowcowatych. Pień krótki z łuskami. Nasiona są jadalne po odpowiednim ugotowaniu i przygotowaniu. Wymagają doświadczenia i specjalnej obróbki, w przeciwnym razie są silnie trujące i wpływają destrukcyjnie na układ nerwowy. Lepiej nie spożywać sagowców.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Sagowiec podwinięty (Cycas circinalis)

© etfoto – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Występuje w Azji, głównie w Indiach.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Wysokość wynosi do 3 m. Liście dorastają do 100-250 cm długości. Kwiaty żeńskie przypominają brązowe liście, męskie zaś — szyszkę. Kulisty owoc ma do 3 cm średnicy.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiatbrązowy kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek trujący

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-01-07, GAT-638552




©® Media Nauka 2008-2023 r.