Żółw leśny

Żółw leśny (Glyptemys insculpta)

© ondreicka – stock.adobe.com

Żółw leśny (Glyptemys insculpta) to gatunek żółwia z rodziny żółwi słodkowodnych. Karapaks brązowy, oliwkowy z żółtawymi kreskami. Głowa z wierzchu stalowo czarna. Spód żółtawo-pomarańczowy. Reszta ciała jest szaro-żółto-pomarańczowa.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten żyje w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi w większości czasu lądowy tryb życia. Zimuje zagrzebany w mule na dnie wodnego zbiornika.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 cm.

Pożywienie

Odżywia się owocami i jagodami leśnymi. Roślinną dietę uzupełnia bezkręgowcami.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów


Jaki jest największy żółw na świecie?
Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?

Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
18.33 / 76.38%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2020-08-25, GAT-611395




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.