Żółw leśny

Żółw leśny (Glyptemys insculpta) to gatunek żółwia z rodziny żółwi słodkowodnych. Karapaks brązowy, oliwkowy z żółtawymi kreskami. Głowa z wierzchu stalowo czarna. Spód żółtawo-pomarańczowy. Reszta ciała jest szaro-żółto-pomarańczowa.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten żyje w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi w większości czasu lądowy tryb życia. Zimuje zagrzebany w mule na dnie wodnego zbiornika.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 cm.

Pożywienie

Odżywia się owocami i jagodami leśnymi. Roślinną dietę uzupełnia bezkręgowcami.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Clemmys insculpta (LeConte, 1830)
  • Testudo insculpta Le Conte, 1830

Pokrewne gatunki gadów

ikonaŻółw torfowiskowy
Glyptemys muhlenbergii
Żółwie słodkowodne, żółwie błotne
Żółwie słodkowodne, żółwie błotne

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki jest największy żółw na świecie?

Jaki jest największy żółw na świecie?

Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2020-08-25, GAT-611395




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.