Ouroborus cataphractus

Ouroborus cataphractus to gatunek jaszczurki z rodziny jaszczurek kolczastych. Ciało jest brązowawe, silnie opancerzone, a płytki kostne układają się w okręgi otaczające ciało.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Afrykę. Przebywa na skalistym podłożu na pustyniach i półpustyniach.

Tryb życia i zachowanie

W razie zagrożenia chwyta swój ogon w pysk, zwijając się w kółko i chroniąc mniej osłonięte pancerzem części ciała.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

To jaszczurka żyworodna.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Cordylus cataphractus Boie, 1828

Pokrewne gatunki gadów

ikonaSzyszkowiec olbrzymi
Smaug giganteus
ikona
Platysaurus torquatus
ikona
Platysaurus orientalis
ikona
Platysaurus broadleyi
ikona
Cordylus niger
ikona
Platysaurus imperator
Jaszczurki kolczaste
Jaszczurki kolczaste

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


© medianauka.pl, 2017-01-03, GAT-4348






Polecamy w naszym sklepie

gekony i felsumy
Kolorowe skarpetki Kostka
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.