Logo Media Nauka

Facebook

 (Ouroborus cataphractus)
© mgkuijpers - Fotolia.com

Ouroborus cataphractus

Ouroborus cataphractus to gatunek jaszczurki z rodziny jaszczurek kolczastych. Ciało jest brązowawe, silnie opancerzone, a płytki kostne układają się w okręgi otaczające ciało.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Afrykę. Przebywa na skalistym podłożu na pustyniach i półpustyniach.

Tryb życia i zachowanie

W razie zagrożenia chwyta swój ogon w pysk, zwijając się w kółko i chroniąc mniej osłonięte pancerzem części ciała.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

To jaszczurka żyworodna.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-01-03, GAT-4348




Pokrewne gatunki gadów

ikonaSzyszkowiec olbrzymi
Smaug giganteus
ikona
Platysaurus torquatus
ikona
Platysaurus orientalis
ikona
Platysaurus broadleyi
ikona
Cordylus niger
ikona
Platysaurus imperator
Jaszczurki kolczaste
Jaszczurki kolczaste

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.