Murówka milojska

Murówka milojska (Podarcis milensis) to gatunek jaszczurki właściwej. Ubarwienie brązowe, czarne w białawe, żółte i niebieskie w dolnej części plamy. Głowa nieco spłaszczona.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Murówka milojska (Podarcis milensis)

© taviphoto – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Jaszczurka ta występuje w Europie na greckich wyspach Milos, Kimolos, Falkonera i Antimilos, na podłożu kamienistym, często w pobliżu ludzkich osiedli.

Tryb życia i zachowanie

Lubi towarzystwo innych murówek. Nie jest płochliwa.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 20 cm z ogonem.

Pożywienie

Poluje na większe owady i pajęczaki, pareczniki.

Rozmnażanie

Samce walczą o samice.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
16.89 / 70.38%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Günter Diesender, Jodef Reichholf – Płazy i gady, ISBN 83-7129-440-9, Świat Książki 1985

© medianauka.pl, 2020-09-06, GAT-615308




©® Media Nauka 2008-2023 r.