Ptyas carinata

 (Ptyas carinata)

© mgkuijpers – stock.adobe.com

Ptyas carinata to gatunek węża właściwego o ciemnym ubarwieniu z białawymi plamami, z delikatnie bocznie spłaszczonym ciele, wydatnym gardłem.

Występowanie i środowisko

Występuje w lasach w południowej części Azji i w Indonezji.

Tryb życia i zachowanie

Świetnie wspina się na drzewa.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 3,7 m.

Pożywienie

Poluje na drobne kręgowce, w tym ptaki.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to największy niejadowity wąż z rodziny połozowatych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.35 / 72.29%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Hanna Dobrowolska – Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981

© medianauka.pl, 2023-07-19, GAT-612583




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.