Logo Media Nauka

Facebook

Grzechotniczek karłowaty (Sistrurus miliarius)
© ondreicka - stock.adobe.com

Grzechotniczek karłowaty

Grzechotniczek karłowaty (Sistrurus miliarius) to gatunek jadowitego węża z rodziny żmijowatych. Ubarwienie szare, brunatne i żółtawe, z czarnymi i rdzawymi plamami. Spód biały z ciemnymi plamkami.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w zachodniej części USA w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 60 cm.

Pożywienie

Poluje na jaszczurki, żaby, gryzonie i wije.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ukąszenie tego grzechotnika nie jest śmiertelne, ale powoduje zatrucie organizmu i objawy miejscowe.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-09-01, GAT-611226




Pokrewne gatunki gadów

ikonaGrzechotniczek pospolity
Sistrurus catenatus
Żmijowate
Żmijowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Hanna Dobrowolska - Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981
  • Wacław Jaroniewski - Jadowite węże świata, ISBN 83-02-00977-6, WSiP 1984

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.