Logo Media Nauka

 (Strophurus spinigerus)
© Fotolia Premium - stock.adobe.com

Strophurus spinigerus

Strophurus spinigerus to jaszczurka z rodziny gekonów. Ma szare ubarwienie w drobne, czarne punkty. Oczy brązowo-żółte z pionową źrenicą.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowo-zachodniej części Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-11-23, GAT-615464


Pokrewne gatunki gadów

ikona
Uroplatus phantasticus
ikona
Uroplatus pietschmanni
ikona
Lygodactylus williamsi
ikona
Pristurus carteri
ikonaFelsuma madagaskarska
Phelsuma madagaskariensis grandis
ikonaFelsuma standinga
Phelsuma standingi
ikonaGekon domowy
Hemidactylus frenatus
ikonaGekon lamparci
Eublepharis macularius
ikonaGekon olbrzymi
Rhacodactylus leachianus
ikonaGekon orzęsiony
Correlophus ciliatus
ikonaToke
Gekko gecko
Gekony
Gekony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.