Logo Serwisu Media Nauka


Aguti złocisty (Dasyprocta leporina)

Aguti złocisty (Dasyprocta leporina) to przedstawiciel rodziny aguti, podobny do aguti oliwkowego lecz nieco mniejszy. Ma jasnobrązowe futerko ze złocistym odcieniem. Sierść jest szczeciniasta. Ma zredukowany ogon o długości do 1,5 cm. Jest częstym okazem ogrodów zoologicznych.

Aguti złocisty (Dasyprocta leporina)
© Martina Berg - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Aguti złocisty (Dasyprocta leporina)
Nazwy obce
angielska: Red-rumped Agouti, Brazilian Agouti
czeska: Aguti zlatý
francuska: Agouti doré
hiszpańska: Agutí brasileño
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Aguti złocisty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 50 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Aguti (Dasyproctidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Występuje najliczniej w gęstych lasach dorzecza Amazonki. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny nocą, w dzień kryje się w norach. Żyje w parach lub małych grupach, złożonych z kilku osobników.

Pożywienie

Owoce i inny pokarm roślinny. Robi zapasy pożywienia.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-02, ART-GAT238




Polecamy