Aguti złocisty

Aguti złocisty (Dasyprocta leporina) to przedstawiciel rodziny aguti, podobny do aguti oliwkowego lecz nieco mniejszy. Ma jasnobrązowe futerko ze złocistym odcieniem. Sierść jest szczeciniasta. Ma zredukowany ogon o długości do 1,5 cm. Jest częstym okazem ogrodów zoologicznych.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Występuje najliczniej w gęstych lasach dorzecza Amazonki. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny nocą, w dzień kryje się w norach. Żyje w parach lub małych grupach, złożonych z kilku osobników.

Pożywienie

Owoce i inny pokarm roślinny. Robi zapasy pożywienia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

Aguti
Aguti

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2013-01-02, GAT-238




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.