Biedrzeniec anyż, anyż
© LuckyRiga – stock.adobe.com
Biedrzeniec anyż, anyż, anyżek (Pimpinella anisum) to gatunek aromatycznej, jednorocznej rośliny z rodziny baldaszkowatych o leczniczych właściwościach.
Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody
Gatunek uprawiany i dziczejący. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Wymaga stanowiska osłoniętego, ciepłego, gleby żyznej i przepuszczalnej, dużej wilgotności.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 15-50 cm.
Liście w dolnej części rośliny są nerkowato-okrągławe, brzegiem wcinano-piłkowane. W części środkowej są pierzasto-dzielne.
Kwiaty są białe, zebrane w baldachy.
Nasiona silnie aromatyczne.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Nasiona są wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: zioła, roślina lecznicza.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie anyż. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-5625