Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Bawełniak

Bawełniak (Sigmodon hispidus) to ssak z rzędu gryzoni. Ma szaro-brunatne futro od strony grzbietowej i jasne od strony brzusznej. Ma słabo owłosiony ogon, który częściowo jest pokryty łuskami. Mimo, że żyje krótko, jest bardzo liczny i wyrządza duże szkody w uprawach przede wszystkim trzciny cukrowej. Włosy są szczeciniaste. Samiec jest cięższy i dłuższy od samicy.

Bawełniak (Sigmodon hispidus)
© Marion Wear - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bawełniak (Sigmodon hispidus)
Nazwy obce
angielska: Hispid Cotton Rat
hiszpańska: Rata café, rata algodonera
Pierwsze opisanie gatunku
Say & Ord, 1825
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bawełniak - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 12 cm do 26 cm
Długość ogona: 17 cm
Ciężar: do 220 g
Maksymalna długość życia
1 rok.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Chomikowate (Cricetidae)

Występowanie i środowisko

Południowa część Ameryki Północnej, od Ameryki Środkowej aż do Panamy. Przebywa na łąkach i w zaroślach.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Są agresywne, terytorialne. Słabo się oswaja. Bywa, że gryzie nawet swojego opiekuna w hodowli. Kopie płytko pod ziemią sieć tuneli, pośród bujnej roślinności. Gryzoń ten nie gromadzi zapasów na zimę i nie hibernuje. Jest dobrym pływakiem. Słabo skacze i się wspina.

Morfologia i anatomia

Bawełniak osiąga rozmiary do 36 cm długości ciała, z czego na ogon przypada od 12 do 16 cm. Masa jego ciała wynosi co najwyżej 220 g, samiec może ważyć nieco więcej. Uszy są niewielkich rozmiarów, mają zaokrąglone kształty. Bawełniak ma niewielkich rozmiarów torby policzkowe. Wydala dużo moczu. Samica ma 5 par sutków. Ogon pełni rolę termoregulacyjną.

Pożywienie

Odżywia się głównie pokarmem roślinnym. To zwierzę wrażliwe na brak wody.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 27 dni samica rodzi zwykle 5-6 młodych, rzadziej nawet 15. Młode rodzą się w kulistym gnieździe (12 cm średnicy) zbudowanym pod lub nad ziemią z suchej trawy, liści itp. Są dobrze rozwinięte, ważą około 7 g. Pokryte są meszkiem, ich oczy otwierają się po 36 godzinach życia. Dojrzałość płciową młode uzyskują w wieku 6-9 tygodni. To poligamiczny i płodny gryzoń. Samica w ciągu roku może mieć nawet 8 miotów. Już dobę po porodzie samica jest płodna.

Samica bawełniaka w sprzyjających warunkach po 40 dniach od urodzenia może mieć już potomstwo. Po prawie 30 dniach może je urodzić i po nieco ponad dwóch miesiącach mieć "prawnuki". W ciągu jednego roku samica staje się przodkiem dla ponad 15 000 osobników!

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To groźne szkodniki upraw, szczególnie trzciny cukrowej i melonów. Gryzonie te są nosicielami groźnych chorób (wścieklizna, choroba Chagasa).

Ciekawostki

W hodowli trzymamy samce pojedynczo, samice góra trzy osobniki. W hodowlach spotyka się odmiany albinotyczne.

Co kilka lub kilkanaście lat zdarzają się masowe pojawienia tego gatunku. W 1958 roku w Teksasie na jeden hektar notowano kilkaset osobników.

Bawełniaki stanowią bardzo ważny składnik diety głownie ptaków drapieżnych.

Bawełniaki są zwierzętami laboratoryjnymi.

Pytania

Jak długo żyje bawełniak?

Bawełniak żyje 5 lat, zwykle nieco krócej.

Jak odróżnić samca od samicy?

Samiec bawełniaka ma w okolicach moszny ciemne plamki.


Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To dość agresywne zwierzę wobec innych osobników i opiekuna.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Bawełniaka trzymamy w klatce lub terrarium o wymiarach 70×40×35& cm. Gryzoń powinien mieć schronienie w postaci na przykład drewnianego domku lub pękniętą doniczkę. Warto klatkę wyposażyć w kołowrotek, gałęzie, labirynty. Dno wysypujemy ściółką na grubość 10 cm. stale dostarczamy siana.

Inne warunki chowu: Trzymamy samce samotnie, parę lub same samice (góra 3).

Pokarm: Brak danych.

Rozmnażanie: Nie dopuszczamy do zbyt dużej liczby miotów w roku (maksymalnie 4-5).

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-02-18, GAT-341
Data aktualizacji artykułu: 2018-03-29









© Media Nauka 2008-2018 r.