Logo Media Nauka

PL

Bryzgun brzozowiec

Bryzgun brzozowiec (Cimbex femorata) to gatunek błonkówki z rodziny bryzgunowatych. Ciało szerokie, lekko spłaszczone. Gatunek zmienny w ubarwieniu. Odwłok samicy może być czarny, czerwony, żółty lub brązowy, czasami z żółtawymi plamami na bokach. Odwłok samców jest czarny, czasem z czerwoną przepaską. Czułki są zakończone żółtymi lub brązowymi buławkami. Skrzydła są brązowe, z ciemną smugą.

Larwa jest nieporadna, zielona, z dużą głową.

Bryzgun brzozowiec (Cimbex femorata)
© butterfly-photos.org

Występowanie i środowisko

Bryzgun brzozowiec najczęściej występuje w lasach liściastych, brzozowych laskach. Jest spotykany na terenie całej Polski.

Tryb życia i zachowanie

Larwy są bardzo powolne. Ich strategia ochronna to wystrzeliwanie nieprzyjemną wydzieliną w kierunku napastnika. Okres lotu przypada na maj-czerwiec. Larwy są aktywne w nocy. Największą aktywność owad ten wykazuje w ciepłe i słoneczne dni.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała od 18 do 28 cm.

Pożywienie

Osobniki dorosłe nadgryzają gałązki i spijają sok. Larwy zjadają liście.

Rozmnażanie

Samica składa jaja do tkanki roślinnej. Występuje jedno pokolenie w ciągu roku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-21, GAT-16057

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Bryzgun brzozowiec
          

Okres lotu bryzguna brzozowca.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.



Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.